Fotogaleria

dimecres, 30 de maig del 2012

Al Ple del Consell Comarcal del dia 21 de maig

                  El 2 de maig i a l'Ajuntament de Santa Coloma, amb el seu Batlle i a instància seva, varem mantenir membres d'aquesta Plataforma una trobada conjunta amb José A. Rubió, responsable de medi ambient del Consell Comarcal,  per què aquest organisme s'impliqués de forma activa en la nostra lluita, que ho era i ho és de tota la comarca del Baix Llobregat.
En aquell encontre, el conseller ja ens va fer avinent  que aquesta qüestió estaria al Ple del dia 21 i que havia estat impulsada i demanada feia temps .
Era aquesta una eina que ja l'Alcalde ens havia traslldat com a possibilitat temps enrere, però que fins llavors no s'havia concretat, tot i que en la tramesa de cartes que vam fer en el seu dia a totes les autoritats polítiques i administratives del país i de l'estat, haviem començat pel Cap d'aquest organisme de caire comarcal ( i acabat amb el rei...).
                     De igual manera, haviem demanat nosaltres (després de trobar per internet una moció de suport aprovada en l'Ajuntament de Collbató)  una declaració conjunta de tots i cadascun dels ajuntaments dels municipis colindants amb el  nostre terme.
Va ser una llàstima que una iniciativa com aquesta no veguera la llum, ja no possiblement per decisòria, sinó per simbòlica i sumadora !



ACORD MOCIÓ DE SUPORT A LES GESTIONS DE L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA DE CERVELLÓ PER A LA DESCONTAMINACIÓ DELS RESIDUS INDUSTRIALS DELS TERRENYS DE LA FÀBRICA MASSÓ I CAROL.

PLE 21.05.2012


Vist que des de l’any 1972 l’empresa Massó i Carol, S.A. ha estat funcionant al municipi de Santa Coloma de Cervelló elaborant productes químics per a la producció de detergents.

Atès que davant el creixement urbanístic del municipi, l’aplicació de noves normatives mediambientals que afectaven a l’empresa i l’interès del Consistori en el trasllat de la fàbrica, l’any 2002 es comença a negociar aquest trasllat entre l’empresa i l’Ajuntament.

Atès que l’any 2005 l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló signà un conveni amb l’esmentada empresa en què s’acordava el trasllat de la fàbrica i s’incorporava el terreny de la fàbrica al desenvolupament urbanístic d’un sector amb l’aplicació d’aprofitaments urbanístics previstos en el Pla General Metropolità.

Atès que l’any 2006 l’empresa Massó i Carol, S.A. va vendre la finca a la societat Tres Torres, S.A. i l’any 2008 la fàbrica va comunicar a l’Ajuntament el cessament definitiu de l’activitat i el seu trasllat a Barbastre.

Atès que des de l’any 2007 l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) inicia inspeccions i incoa expedients sancionadors per la incorrecta gestió dels residus, que acaben en diverses multes coercitives el 2009 i la tramesa per part de l’ARC de l’expedient a la Fiscalia de Medi Ambient; i finalment, l’any 2009 l’ACR denuncia a l’empresa Massó i Carol, S.A. per delicte ecològic i desobediència al Jutjat número 2 de Sant Boi de Llobregat.

Vist que al mes d’abril de 2011 la Junta de Govern local de Santa Coloma de Cervelló concedeix llicència urbanística d’obres majors a l’empresa Tres Torres , S.A. per enderrocar una nau existent als terrenys comprats a Massó i Carol, S.A. amb la condició que s’elabori una identificació i inventari dels residus i la reva retirada i tractament, i que Tres Torres, S.A. compleix amb el compromís d’elaborar l’inventari i entregar-lo a l’Ajuntament i l’ARC, així com el de condicionar i preparar per a la retirada els residus, però no actua per fer efectiu el seu trasllat i tractament.

Atès que al mes de febrer de 2012 l’Ajuntament presenta denúncia per aquest cas al Jutjat número 2 de Sant Boi de Llobregat, sol·licitant afegir-se al procés iniciat amb la denúncia de l’ARC el 2009.

Atès que l’Ajuntament disposa de diversos informes, tant de l’ARC com de l’ACA, on es fa evident que hi ha proves de contaminació tant al sòl com les aigües de la fàbrica i el seu entorn degut a l’existència de compostos químics que per la seva natura nociva atempten contra la integritat personal i els espais naturals i mediambientals.

Atesa la resolució aprovada el mes de març de 2012 per la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya que insta el Govern a concloure urgentment l’estudi per a la declaració de sòl contaminat de la finca ocupada pels residus abandonats de l’empresa Massó i Carol, S.A. a Santa Coloma de Cervelló i impedir el canvi d’ús del sòl en tant que no estigui declarat com a sòl no contaminat, així com estudis de la qualitat de les aigües i l’aire (resolució del Parlament de Catalunya 250-00714/09).

Atès que el Ple Municipal de Santa Coloma de Cervelló entenent que la problemàtica dels residus tòxics representa un perill per a la ciutadania del municipi i per tota la comarca, i que cal la suma dels esforços de tots els agents polítics i ciutadans implicats, va aprovar per unanimitat en la sessió de març de 2012 una moció conjunta presentada per tots grups municipals del consistori (PROGRÉS, CIU, ERC, PP, VISC-C i PSC).

Atès que el Ple Municipal de Santa Coloma de Cervelló en la sessió de març de 2012 va aprovar adherir-se al manifest elaborat per la plataforma veïnal “Contra el cementiri químic de Santa Coloma de Cervelló” anomenat “ Per una Santa Coloma de Cervelló, neta de residus químics”.

Atès que el dia 8 de maig de 2012 els representants de Massó i Carol, S.A., Inmobiliaria Mar, S.L.U., en substitució de Tres Torres, S.A., l’ARC, l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló signen un protocol mitjançant el qual s’acorda la retirada i gestió dels residus del solar en un termini màxim de 6 mesos i la realització posterior d’un estudi de qualitat del sòl.

Atès que la contaminació ambiental descrita no és només un problema de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i mereix una atenció i suport del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Atès que aquest cas ha mobilitzat la ciutadania, institucions i moviments associatius i polítics no només de Santa Coloma de Cervelló, on s’ha creat una Plataforma veïnal per sensibilitzar i denunciar la problemàtica, sinó també del conjunt de la Comarca del Baix Llobregat.

Per tot això, aquesta Presidència proposa al Ple l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER.- Donar suport a l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló en totes les gestions que realitzi per aconseguir la descontaminació del solar que ocupava la fàbrica Massó i Carol, S.A.

SEGON.- Demanar l’Agència de Residus de Catalunya que, en cas de vulneració del Protocol de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, l’Administració concursal de Massó i Carol, S.A. i la mercantil Inmobiliària Mar, S.L.U. per a la retirada dels residus industrials de l’antiga fàbrica Massó i Carol, S.A. a Santa Coloma de Cervelló, signat el 7 de maig de 2012, apliqui l’execució subsidiària prevista en la legislació de residus.

TERCER.- Demanar a l’Agència de Residus de Catalunya que, una vegada analitzaT el sòl de l’antiga fàbrica Massó i Carol de Santa Coloma de Cervelló, actuï per tal d’assegurar la total i ràpida descontaminació del sòl.

QUART.- Demanar l’Agència de Residus de Catalunya que vetlli perquè en els cessaments de les activitats industrials de processos que siguin potencialment contaminants del sòl, els responsables de la recuperació del sòl netegin les seves finques abans de traslladar o finalitzar la producció, tal i com preveu la legislació vigent, per tal d’evitar que es tornin a produir casos com el de Massó i Carol.

CINQUÈ.- Comunicar el present acord al Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, al Conseller de Territori i Sostenibilitat, al Director de l’Agència de Residus de Catalunya i a l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, perquè en tinguin coneixement i als efectes.”



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.