Fotogaleria

dijous, 19 de gener del 2012

Comunicat a la comarca, gener 2012.


                    COMUNICAT A LES ENTITATS CÍVIQUES, SOCIALS I POLÍTIQUES
                                        DEL BAIX LLOBREGAT

 Ciutadanes i ciutadans del Baix Llobregat,


         Des de Santa Coloma de Cervelló us volem fer ressó d'aquesta agressió ecològica que representen les prop de 2.500 tones de residus químics abandonats en els terrenys de l'antiga fàbrica química, que s’ubicava en el nostre poble.
Aquesta indústria, que es dedicava a la fabricació de bases per a cosmètics i detergents, va començar a desmantellar les seves instal·lacions l'any 2007.


Des de llavors desenes de contenidors d'una tona i centenars de bidons plens de productes químics han estat exposats, durant tots aquesta anys, a la intempèrie. El desgast i l'entrada de persones al recinte han provocat vessaments detectables a simple vista.  Abandonats a l’aire lliure, s'ha provocat el deteriorament dels bidons i contenidors, de la mateixa manera que el perímetre del recinte no ha estat correctament assegurat, fet que ha permès l’accés a qualsevol persona. En molts casos, els bidons i contenidors deteriorats, han sofert pèr­dues que han provocat emanacions, escumes, fuites i olors...
Cal esmentar que a pocs metres hi ha habitatges, camps de cultiu, una línia de passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat i una riera que connecta amb el riu Llobregat.


    L'Agència Catalana de Residus va imposar diverses multes a l’empresa i finalment va denunciar-la davant la Fiscalia de Medi Ambient i als jutjats de Sant Boi per delicte ecològic i desobediència. Fins avui res se sap de nou d'aquesta actuació.


    Després de signar un conveni amb l'Ajuntament de Santa Coloma l'any 2005 en pro de la requalificació urbanística de bona part dels terrenys que ocupava (dins del que segons fonts municipals, s’encabia en un projecte de necessària reordenació del sector industrial allà existent) l'empresa química va vendre els seus terrenys a la immobiliària La Llave de Oro per construir-hi habitatges, oficines i naus auxiliars.
Tot indica que la situació de crisi econòmica s'ha dut per endavant, o millor dit, ha ajornat, les perspectives de negoci que tenia la immobiliària en aquests espais.


    Entre tant l'Ajuntament de Santa Coloma, va concedir l'any passat una llicència d'obres a aquesta promotora  -dins de la vetlla de la mateixa pels seus planejaments- per escometre uns treballs d'enderroc d'una de les naus existents. L'atorgament d'aquesta llicència per part municipal, comportava l'obligatorietat d'el·laborar un inventari de la totalitat dels residus abandonats i retirar-los


    L'inventari es portà a terme i amb ell un reacondicionament de tots els residus químics existents. Un cop redactat, es lliurà a l'Ajuntament en modus d'informe, fet que ha permès conèixer la quantitat i composició dels productes abandonats.La retirada però, no s'ha realitzat. La propietat diu no poder fer front al cost de la retirada, que s'ha avaluat entre un milió quatre-cents mil i dos milions d'euros.


    Tot i el resultat positiu de poder saber ara realment quins són els productes abandonats, queda el dubte de valorar si la concessió d'aquesta llicència va ser prou preceptiva i realment oportuna en el camí de lluitar amb tots els mitjans i des de totes les instàncies, de manera contundent, contra aquest atemptat ecològic i aquesta amenaça.


    Davant i en mig de tot això un grup de veïns de Sta. Coloma, amb el suport de l’Associació de Veïns de Casc Antic, ens estem mobilitzant des de ja fa un temps, per aconseguir la retirada dels residus químics


     Hem mantingut diverses reunions amb l’Ajuntament i l’Agència Catalana de Resi­dus per tractar de solucionar aquest tema que tant preocupa a la ciutadania i que podria esdevenir en un perill per a tots. L' Agència C.R. no ha donat cap resposta ni solució efectiva, llevat de l'acció legal de dur a la empresa als Jutjats.
També s'ha implicat per part de l'Ajuntament de Santa Coloma a l'Agencia de Protecció de la Salut, sense més novetat fins ara. Altres organismes han estat relacionats amb el tema com l'Agència Catalana de l'Aigua, donades les contaminacions detectades als aqüífers subterranis de la zona.
El resultat de tot plegat és que cap Administració implicada i amb competències, ofereix solució al problema existent.


    És per aquest motiu que ens adrecem a vosaltres, per estendre el coneixement d’aquesta amenaça i fer créixer la solidaritat amb la nostra lluita, que perseguim que sigui de tot el nostre poble i també de tota la comarca del Baix Llobregat.


Si voleu disposar de més informació, podeu visitar el nostre blog: www.prouresidussantacoloma.blogspot.com 
o també adreçar un missatge a l’adreça electrò­nica: prouresidussantacoloma@gmail.com


Així doncs, demanem:  


- Que siguin retirats de forma immediata els residus químics existents. 
- Què s’efectuï un estudi del sòl per determinar si hi ha en ell, restes contaminants.

PER UNA COMARCA NETA, PLENA DE VIDA!
 
PEL NOSTRE DRET A UN ENTORN SALUDABLE
 
PER DAMUNT DELS INTERESSOS ECONÒMICS! 

FORA EL CEMENTIRI QUÍMIC DE SANTA COLOMA DE CERVELLÓ!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.