Fotogaleria

dissabte, 11 de febrer del 2012

El text de la carta a les autoritats:

   

Excm/a senyor,senyora.
Hi ha una carta per a Vostes, que diu així:
 
Exc. Sr. Juan Carlos I de Borbon, Rey de España
( i altres onze mandataris )


Ens adrecem a Vostè, com autoritat pública que sou d’aquest país, des de el nostre poble de Santa Coloma de Cervelló i per traslladar-vos l’agressió ecològica que aquest poble pateix i que representen les  2.438 tones de residus abandonats en els terrenys de l’antiga fàbrica química, que s’ubicava en aquest municipi.

Aquesta indústria - que es dedicava a la fabricació de bases per a cosmètics i detergents- va desmantellar les seves instal·lacions a partir de l'any 2007.

Des de llavors desenes de contenidors d'una tona i centenars de bidons plens de productes químics han estat exposats en tots aquesta anys, a la intempèrie. El desgast i l'entrada de persones al recinte han provocat vessaments detectables a simple vista.  Abandonats a l’aire lliure, s'ha provocat el deteriorament dels bidons i contenidors, de la mateixa manera que el perímetre del recinte no ha estat correctament assegurat, el que ha permès l’accés a qualsevol persona. Cal esmentar que a pocs metres hi ha habitatges, camps de cultiu, una línia de passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat i una riera que connecta amb el riu Llobregat.

Diverses administracions han estat relacionades amb aquesta problemàtica i així, l'Agència Catalana de Residus va imposar diverses multes a l’empresa i finalment va denunciar-la davant la Fiscalia de Medi Ambient i als jutjats de Sant Boi per delicte ecològic i desobediència, però fins avui res sabem de nou d'aquesta actuació.
Així mateix la Regidoria de Media Ambient de l'Ajuntament de Santa Coloma va emprendre diverses accions que fins ara no han reeixit, donat que cap dels compromisos adquirits pels responsables de l’abandó, es van complir . També aquest consistori va concedir en l'any passat una llicència d'obres a la propietat actual dels terrenys, que comportava l'obligatorietat d'el·laborar un inventari de la totalitat dels residus abandonats i retirar-els.

L'inventari es portà a terme i amb ell un reacondicionament de tots els residus químics existents i un cop redactat, es lliurà a l'Ajuntament aquest informe,  fet que ha permès conèixer la quantitat i composició dels productes abandonats.
La retirada però, no s'ha realitzat.
La propietat diu no poder fer front al cost de la retirada, que segons les informacions que tenim, s'ha avaluat entre un milió quatre-cents mil i dos milions d'euros.

Davant i en mig de tot això un grup de veïns de Sta. Coloma, amb el suport de l’Associació de Veïns de Casc Antic, ens estem mobilitzant des de ja fa un temps, per aconseguir la retirada dels residus químics.
 
Hem mantingut diverses reunions amb l’Ajuntament i l’Agència Catalana de Resi­dus per tractar de solucionar aquest tema que tant preocupa a la ciutadania i que podria esdevenir en un perill per a tots. L' Agència C.R. no ha donat cap resposta ni solució efectiva, llevat de l'acció legal de dur a la empresa als Jutjats. També s'ha implicat per part de l'Ajuntament de Santa Coloma a l'Agència de Protecció de la Salut , sense més novetat fins ara.
Altres organismes han estat relacionats amb el tema com l'Agència Catalana de l'Aigua, donada les contaminacions detectades als aqüífers soterranis de la zona, i per tant de la nostra comarca

Cap acció fins ara ha resolt -o encaminat a resoldre- la situació actual.
És per aquest motiu que ens adrecem a Vos, per estendre el coneixement d’aquesta amenaça i  demanar la vostra intervenció en els mitjans possibles al vostre abast  per aconseguir-ho, pel bé d’aquest poble de Santa Coloma de Cervelló i també, de tota la nostra comarca del Baix Llobregat, per un país net, per un mon millor. 


Si volguéssiu disposar de més informació, podeu visitar el nostre blog www.prouresidussantacoloma.blogspot.com 


Demanem doncs el vostre suport per :
Que siguin retirats de forma immediata els residus existents a l’antiga fàbrica química de Santa Coloma de Cervelló.


Santa Coloma de Cervelló, de  10  febrer de 2012

Signat:
Plataforma veïnal contra el cementiri químic
prouresidussantacoloma@gmail.com

Associació de Veïns del Casc Antic
Santa Coloma de Cervelló
Seu: Casal Municipal Lluís Pascual Roca
Lluís Pasqual Roca, 36-38
08690 Santa Coloma de Cervelló
Barcelona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.