Fotogaleria

dimecres, 29 de febrer del 2012

Al Parlament de Catalunya !


Carta adreçada als parlamentaris de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, a la seva Presidenta i sots-presidenta, així com a tots els parlamentaris de cada grup que són adscrits a la nostra comarca del Baix Llobregat:
( exemple )


A la Presidenta de la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament  de Catalunya

Benvolguda senyora, Dolors Montserrat  :

            Ens adrecem a Vostè, com a depositari que sou de voluntat popular i alhora  Presidenta de la Comissió de Territori i Sostenibilitat d'aquest Parlament de Catalunya  , institució on entenem, es diposita l'esència del poder popular.
Ho fem des de el nostre poble de Santa Coloma de Cervelló i ho fem per traslladar-vos l’agressió ecològica que patim els que aquí vivim, pel que representen les  2.438 tones de residus abandonats en els terrenys d'una antiga fàbrica química, que s’ubicava en aquest municipi.
Aquesta indústria - que es dedicava a la fabricació de bases per a cosmètics i detergents- va desmantellar les seves instal·lacions a partir de l'any 2007.

            Des de llavors desenes de contenidors d'una tona i centenars de bidons plens de productes químics han estat exposats en tots aquesta anys, a la intempèrie. El desgast i l'entrada de persones al recinte han provocat vessaments detectables a simple vista.  Abandonats a l’aire lliure, s'ha provocat el deteriorament dels bidons i contenidors, de la mateixa manera que el perímetre del recinte no ha estat correctament assegurat, el que ha permès l’accés a qualsevol persona. Cal esmentar que a pocs metres hi ha habitatges, una escola, camps de cultiu, una línia de passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat i una riera que connecta amb el riu Llobregat.

         Diverses administracions han estat relacionades amb aquesta problemàtica i així, l'Agència Catalana de Residus va imposar diverses multes a l’empresa i finalment va denunciar-la davant la Fiscalia de Medi Ambient i als jutjats de Sant Boi per delicte ecològic i desobediència. Això va ocórrer l'any 2009. Desde llavors molt ha plogut, però fins avui res sabem de nou d'aquesta actuació.

          Així mateix la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Santa Coloma va emprendre diverses accions que fins ara no han reeixit en cap maera, donat que cap dels compromisos adquirits pels responsables de l’abandó, no es van complir .
La propietat actual dels terrenys (una immobiliària) va realitzar unes obres l'any passat, amb una llicència municipal que comportava l'obligatorietat d'el·laborar un inventari de la totalitat dels residus abandonats i retirar-els.
 L'inventari es portà a terme, fet que ha permès conèixer la quantitat i composició dels productes abandonats.
La retirada però, no s'ha realitzat. La propietat diu no poder fer front al cost de la retirada, que segons les informacions que tenim, s'ha avaluat entre un milió quatre-cents mil i dos milions d'euros.

Un temps després de l'inventari, hem aconseguit de part d'una professional titulada i veïna del poble, una interpretació dels riscos que per la salut i el medi ambient, poden comportar alguns dels productes que s'hi amunteguen i que d’acord amb aquest informe  s’encabeixen en alguns dels apartats següents de perillositat:

*  Nocius per la salut               
*  Perjudicials/Nociu/Corrosius                                 *  Tòxics per inhalació / Molt tòxics org. aquàtics  
*  Molt tòxics i amb risc greu per a la salut             
*  Tòxics / possibles efectes cancerígens.

(
Podeu consultar l’informe íntegre en el nostre blog www.prouresidussantacoloma.blogspot.com )


           Davant i en mig de tot això un grup de veïns de Sta. Coloma, amb el suport de l’Associació de Veïns de Casc Antic, ens estem mobilitzant des de ja fa un temps, per aconseguir la retirada d'aquests residus químics.
Hem mantingut diverses reunions amb l’Ajuntament i l’Agència Catalana de Resi­dus per tractar de solucionar aquest tema que tant preocupa a la ciutadania i que podria esdevenir en un perill per a tots. L' Agència C.R. no ha donat cap resposta ni solució efectiva, llevat de l'acció legal de dur a la empresa als Jutjats.
També s'ha implicat per part de l'Ajuntament de Santa Coloma a l'Agència de Protecció de la Salut , que tot indica que ha de redactar un informe sobre aquesta qüestió, que podria ser transcendent per indicar la necessitat de la seva solució., però del que fins ara, res sabem.
Altres organismes han estat relacionats amb el tema com l'Agència Catalana de l'Aigua, donada les contaminacions detectades als aqüífers soterranis de la zona, i per tant de la nostra comarca

En resum, cap acció fins ara ha resolt -o encaminat a resoldre- la situació actual.

Nosaltres som una plataforma veïnal i independent.

Paral·lelament al nostre treball, diputats del PSC en aquest Parlament van presentar una Proposta de Resolució relacionada amb aquest tema:

Proposta de resolució sobre la declaració de sòl contaminat de la finca ocupada pels residus de l’empresa Massó i Carol, a Santa Coloma de Cervelló Tram. 250-00714/09 

que coincideixen plenament amb els continguts i l'esència del que és la lluita que la societat civil de Santa Coloma està portant endevant.

Tot i així la nostra voluntat, és que la proposta de resolució poguera incloure de manera taxativa i rotunda, que s'ordeni per part de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, l'execució sub- sidiària de retirada dels residus abandonats, donat que entenem que es tracta d'una causa d'interès general que no es pot demorar mès.


És per aquest motiu que ens adrecem a Vos, per demanar-vos:
  1. Poder reunir-nos amb la Comissió de Territori i Sostenibilitat en el moment que ho considereu adient i a la major brevetat possible. Altres fonts ens informen de que podria ser aprofitant la sessió plenària d'aquest Parlament de data 28 de març d'enguany, per expressar-vos directament les nostes inquietuds i anhels, alhora que us demanem ens poguéssiu facilitar  l'accés als mitjans de comunicació que cobreixen l'activitat parlamentària
  2. Demanar el vostre recolzament afirmatiu a la proposta de Resolució compresa en el tràmit 250-00714/09
  3. Invitar-vos a conèixer en directe la realitat de la que parlem tot fent una visita al nostre poble per què us puguem mostrar in-situ la realitat esfereïdora del fet que us exposem.

Perseguim posar fi a aquesta amenaça i  demanar la vostra intervenció en els mitjans possibles al vostre abast  per aconseguir-ho, pel bé d’aquest poble de Santa Coloma de Cervelló i també, de tota la nostra comarca del Baix Llobregat, en un país net, per un mon millor !
Aquest és un problema de país i us demanem vehicular l’acció de la societat civil amb el vostre pronunciament i força, com eina de resolució d'aquesta amenaça,


Si volguéssiu disposar de més informació, podeu visitar el nostre blog
www.prouresidussantacoloma.blogspot.com 


Demanem doncs el vostre suport per :

Que siguin retirats de forma immediata els residus existents a l’antiga fàbrica química de Santa Coloma de Cervelló.

Suport  a la proposta de Resolució 250-00714/09 presentada pel PSC i recollida a la pàgina 30 del Diari del Parlament de Catalunya, de data   14 de novembre de 2011  a aquest Parlament de Catalunya.

Santa Coloma de Cervelló,    25 de  febrer de 2012
Signat:
Plataforma veïnal contra el cementiri químic
prouresidussantacoloma@gmail.com

Associació de Veïns del Casc Antic
Santa Coloma de Cervelló
Seu: Casal Municipal Lluís Pasqual Roca
Lluís Pasqual Roca, 36-38
08690 Santa Coloma de Cervelló
Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.